“Autumn is a second spring where every leaf is a flower.” – Albert Camus

Married in autumn, 2007
Married in autumn, 2007

Na een paar warme weken heb ik eigenlijk zin in herfst. Dit is een van mijn of misschien wel mijn favoriete seizoen in Europa. Sommige mensen denken niet zo. Aan deze kant van de wereld zijn de lente en de zomer de lievelingsseizoenen. Droog. Zonnig. Warm. Terwijl herfst betekent: harde wind, het begin van koude en korte dagen. Meer mensen houden van het voorjaar wanneer bloemen weer groeien en bloeien, het begin van lange en warme dagen. Lente herinnert ons aan onze naïviteit en zomer aan onze jeugd.

Ik waai wel makkelijk weg, hoor. Dus heb ik wel problemen met harde wind maar hoewel ik lente ook mooi vind, vind ik herfst gewoon prachtig, romantisch, net als een sprookje. Stel je de kleuren van herfst voor — rood, oranje en gouden bruin gemengd met wat groen en geel. Herfst laat ons alle kleuren van de aarde zien. Omdat de herfst een teken is van koudere, korte dagen, kun je die ook wel noemen als ‘de laatste glimlach van het jaar (in een viersiezoen omgeving)’. En wat een merkwaardige glimlach! Een harmonie van kleuren, een glans in de hemel, die door de lente of zomer niet wordt gehoord of gezien.

Herfst toont zowel de beperkingen als de kracht van natuur. En dit is mijn favoriete deel. Op een dag kan het veel waaien en regenen (zoals vandaag). De zon kan ook schijnen (zoals vandaag). Dus denk je: “ja, natuur is echt krachtig.” Na een paar dagen van gekleurde bomen vallen de bladeren naar beneden en begint de winter.

Dat herinnert ons eraan dat er ook een eind is aan deze mooie verandering. Dat het niet altijd lente of zomer of herfst kan zijn. Ik zie het eigenlijk als een herinnering aan de mens dat hij op het milieu moet letten en zorgzamer voor de wereld moet zijn. Anders gaat alles dood. Geen lente, zomer of herfst, alleen maar winter het hele jaar door.  Echter betekent dat wel warme chocolade melk. #