Vlaardingen – Vlaardingse vrouwen kwamen gisteren 4 maart bij elkaar, om “Vrouwendag” te vieren in het pand van Vele Vlaardingers Een Huis in de Westwijk.

Vlaardingse first-lady Fabienne Bruinsma heeft het programma geopend. “Immigratie” was het thema van die dag. Dat paste ook bij Bruinsma die heel vaak verhuisde toen zij jong was. Oorspronkelijk uit Frankrijk, heeft ze ook in Colombia, Madagascar en Brussel gewoond, vanwege het werk van haar vader. Uiteindelijk ontmoette zij haar man, de Vlaardingse burgemeester Tjerk Bruinsma, tijdens een vakantie in Spanje.

Op haar twintigste verhuisde zij weer naar Groningen waar haar man ging studeren. “Nederland is een totaal ander land… de taal vond ik heel moeilijk”, zei Bruinsma die een Franse opleiding heeft gevolgd en in de Franse taal was opgevoed. “Verhuizen naar Nederland betekent hard werken… dat doe je niet zomaar”, voegde zij toe. Bruinsma woont nu 35 jaar in Nederland en werkt als een tolk.

Na een toespraak van de first-lady, waar zij haar migratielijn op een kaart heeft getekend, kregen de vrouwen ook de kans om hun eigen migratielijnen op een kaart te tekenen. Daardoor ontmoetten zij elkaar en hebben elkaar beter leren kennen. Daarna deden de vrouwen mee aan allerlei verschillende activiteiten – bloemschikken, kaarten maken, tekenen en kleuren met de kinderen. Er was ook een verwenhoek en mogelijkheid om een hennatattooage te laten zetten.

Om zes uur stond een internationaal buffet klaar. De vrouwen genoten van diverse gerechten van verschillende landen – van marokkaanse couscous tot spaanse paella en perzische pilaf, turkse pizza en griekse salade – er was genoeg eten om van te smullen. Jammer alleen dat het een dag speciaal voor de vrouwen was. Mannen zouden zeker ook van het heerlijke eten hebben kunnen genieten. #